Solar logo

Bel Ons +31 (0)345 - 712 030

Veld Solar

Onze Projecten

Informatie

Onze Projecten

Omvormers

Wat is een omvormer?

Een omvormer is een essentieel onderdeel van een zonnepaneelsysteem. Het is een apparaat dat de invoerspanning die van zonnepanelen komt, kan omvormen naar een andere spanning. Zonnepanelen zetten zonne-energie om in gelijkstroom waarna de omvormer deze omzet in een stabiele wisselstroom van 230V. Hierdoor is de stroom die wordt opgewekt in zonnepanelen bruikbaar voor uw stroomnet en huishoudelijke apparaten. Zonder omvormer kunt u de opgewekte stroom dus niet gebruiken. Er zijn verschillende soorten omvormers. De meest voorkomende omvormers zijn string-omvormers, micro-omvormers en een tussenvorm die gebruikmaakt van power optimizers.

String-omvormers

In Nederland worden de meeste zonnepaneelsystemen geïnstalleerd met zonnepanelen die op één grote                      (string-)omvormer zijn aangesloten. De zonnepanelen worden in een aantal groepen verdeeld en met kabels aan elkaar verbonden. Zo wordt het voltage van ieder zonnepaneel bij elkaar opgeteld en ontstaat een hoge spanning. Bij een serie geschakeld systeem zijn alle zonnepanelen als een serie aan elkaar geschakeld. Hierdoor zijn alle panelen zo sterk als het zwakste paneel. Geeft één paneel minder opbrengst dan heeft dit invloed op de gehele installatie.

Het voordeel van een string-omvormer is dat deze een kleine kans heeft op storingen, doordat het weinig verschillende onderdelen heeft. Mocht er toch een storing zijn, is deze meestal goed bereikbaar en dus gemakkelijk te vervangen.

Micro-omvormers

Micro-omvormers worden direct onder elk individueel zonnepaneel geïnstalleerd en regelen het omzetten van DC-stroom naar AC-stroom van één, of soms twee, zonnepanelen. De meeste micro-omvormers zijn voorzien van een ontvanger, waarmee u elke omvormer individueel kunt uitlezen. Hierdoor is het mogelijk om de opbrengst per zonnepaneel in te zien.

Een groot voordeel van micro-omvormers is dat het per zonnepaneel de maximale opbrengst realiseert als daglicht aanwezig is. De opbrengst van één zonnepaneel heeft dus geen invloed meer op andere zonnepanelen, omdat het een parallel geschakeld systeem is. 

favicon

Als bij een installatie met een string-omvormer schaduw op een zonnepaneel valt, is dat van invloed op de hele string. Een string zonnepanelen die aan elkaar verbonden zijn kan dan niet maximaal opwekken, terwijl meestal maar één van de zonnepanelen last heeft van de schaduwslag. Als u zonnepanelen naast een dakkapel of schoorsteen wilt plaatsen, is het toepassen van micro-omvormers de optie met een hoger rendement. 

Een ander voordeel van het gebruik van micro-omvormers is dat u minder beperkt bent in de plaatsing van het zonnepaneelsysteem. U kunt verschillende zonnepanelen op andere plaatsen laten monteren. Bij een string-omvormer moeten de zonnepanelen vaak tegen elkaar aan gemonteerd worden om de kabels met elkaar te kunnen verbinden. Bovendien bespaart u ruimte, omdat u geen omvormer hoeft te monteren in uw woning. 

Power optimizers

Een tussenvariant van de bovengenoemde omvormers is een zonnepaneelsysteem met ‘power optimizers’, gecombineerd met een omvormer. In deze opstelling is elk zonnepaneel voorzien van een power optimizer, die het Maximum Power Point (MPP) van elk afzonderlijk paneel regelt en de gelijkstroom omzet in een andere gelijkstroom. Daarnaast is, net als bij string-omvormers, nog steeds één centrale omvormer vereist om de gelijkstroom om te zetten naar wisselstroom. Deze systemen kunnen, net als micro-omvormers, worden gebruikt bij installaties met zonnepanelen die allemaal verschillend zijn gericht en bij veel schaduw.

Een afspraak op locatie? Wij sturen één van onze specialisten langs!

Welke omvormer is geschikt voor uw woning of bedrijfspand?

Voordat wij een offerte uitbrengen, analyseren wij uw dak met gespecialiseerde software. Als er geen obstakels zijn en er geen kans op schaduw is, worden de zonnepanelen bijna altijd in serie geschakeld.

Indien er kans op schaduw is of als de hellingshoek van de zonnepanelen varieert, adviseren wij een parallel geschakeld zonnepaneelsysteem. Onze experts installeren dan aan elk zonnepaneel power optimizers of micro-omvormers, waardoor een paneel met verminderde opbrengst geen invloed heeft op de opbrengst van de andere zonnepanelen.

logo emphase

Het Enphase Energy System integreert zonne-energie, batterijen en software in één compleet pakket. Hiermee kunt u via een slimme mobiele app uw eigen stroom opwekken, verbruiken en opslaan.

Enphase IQ8 Micro-omvormers

Deze micro-omvormers leveren een hoog vermogen, zijn geschikt voor het Smart Grid en zijn ontworpen voor de nieuwste generatie hoogrendements PV-modules. De IQ8 Micro-omvormer biedt de hoogste energieproductie en betrouwbaarheid in de branche, en dankzij de Rapid Shutdown-functionaliteit voldoet hij aan de strengste veiligheidsnormen.

hoymiles

Met Hoymiles krijgt u toonaangevende micro-omvormers met de laagste uitvalpercentages, hoogwaardige componenten en een ultiem niveau van efficiëntie, precisie en prestatie.

Hoymiles HMS Micro-omvormers

Met Hoymiles kiest u voor een proactieve benadering van veiligheid dankzij intelligente monitoring waar en wanneer u dat nodig heeft. Deze micro-omvormers zijn allemaal ontworpen om veiligheid en stabiliteit te bieden waarop u kunt vertrouwen. Met de cloud monitoring van Hoymiles kunt u tekenen van een mogelijk probleem eerder opmerken. Hoymiles micro-omvormers zorgen ervoor dat uw eigendommen 24/7 veilig zijn.

Omvormers van Veld Solar

Naast Enphase en Hoymiles werken wij ook met de merken Huawei en SMA, innovatieve producenten op het gebied van omvormers.