Solar logo

Bel Ons +31 (0)345 - 712 030

Veld Solar

Onze Projecten

Informatie

Onze Projecten

Informatie

Micro Omvormers

Wat is een micro-omvormer?

Een micro-omvormer is een omvormer die direct onder het zonnepaneel geplaatst word. Dit is in tegenstelling tot een omvormer op een centrale locatie, waar de stroom van alle zonnepanelen samenkomt. Meestal heeft een micro-omvormer voor zonnepanelen een afmeting van ongeveer 20 centimeter lang en 15 centimeter breed.

Een micro-omvormer regelt het omzetten van DC stroom naar AC stroom van één, of soms twee, zonnepanelen. De micro-omvormer zet de spanning van de zonnepanelen direct om naar 230 Volt, dat in huis gebruikt kan worden. De meeste micro-omvormers zijn voorzien van een ontvanger, waarmee u elke omvormer individueel kan uitlezen en de opbrengst in de gaten kan houden.

Wat is een "gewone" omvormer?

In Nederland worden de meeste nieuwe zonnestroomsystemen geïnstalleerd met zonnepanelen die op één grote omvormer zijn aangesloten. De zonnepanelen worden in een aantal groepen verdeeld en met kabels aan elkaar verbonden. Zo wordt het voltage van ieder zonnepaneel bij elkaar opgeteld en ontstaat een hoge spanning.

In deze grote omvormer komen de kabels van een of meerdere groepen zonnepanelen samen en worden daar netjes omgevormd naar 230 Volt, dat direct in de woning gebruikt kan worden of aan het energienet teruggeleverd kan worden. 

Een micro-omvormer is juist ontworpen om zijn werk te doen op het zonnepaneel zelf. Zo sluit u bijvoorbeeld gemakkelijk één zonnepaneel aan op het lichtnet, zonder dat u een dure grote omvormer hoeft te kopen. En het bespaart ruimte in het huis als u geen plek heeft voor een omvormer te hangen.

Bij grotere systemen met veel micro-omvormers worden alle afzonderlijke omvormers aangesloten op een kabel, die netjes achter de panelen weggewerkt wordt.

Een afspraak op locatie? Wij sturen één van onze specialisten langs!

Wat is het voordeel van een micro omvormer?

Een groot voordeel van een micro-omvormer is dat het per zonnepaneel de hele dag de maximale opbrengst realiseert als daglicht aanwezig is. Een zonnepaneel heeft dus geen invloed van meer van andere zonnepanelen.

Als er bij een installatie met een omvormer schaduw op een zonnepaneel valt, is dat van invloed op de hele string. Een string zonnepanelen die aan elkaar verbonden zijn kan dan niet maximaal opwekken, terwijl er meestal maar één van meerdere panelen last heeft van de schaduwslag.

favicon

Het is zonde om opbrengst van de andere panelen te verliezen. Natuurlijk heeft het zonnepaneel waar schaduw op valt met een micro-omvormer nog steeds minder opbrengst, maar dat is dan niet meer van invloed op de hele string zonnepanelen. Als u zonnepanelen naast een dakkapel of schoorsteen wil plaatsen, kan het toepassen van micro-omvormers een goede optie zijn omdat het een hoger rendement oplevert.

Een ander voordeel van het gebruik van micro-omvormers is dat u minder beperkt bent in de plaatsing van het PV systeem. U mag verschillende zonnepanelen gerust op andere plaatsen laten monteren. Bij een conventionele omvormer moeten de zonnepanelen vaak tegen elkaar aan gemonteerd worden om de kabels met elkaar te kunnen verbinden. Bovendien bespaart het u ruimte in huis, omdat u geen omvormer hoeft te monteren in het huis.

Zijn er ook nadelen?

Een micro-omvormer biedt veel voordelen, maar heeft ook een nadeel. Omdat de omvormer direct onder het zonnepaneel geplaatst is, is het bij een storing vaak erg moeilijker om hem te bereiken. Als een micro-omvormer toch kapot gaat, kunnen de kosten voor vervanging daardoor snel oplopen.

Gelukkig houdt u de omvormers makkelijk op afstand in de gaten en weet u precies welke micro-omvormer een storting/defect geeft.

logo emphase

Het Enphase Energy System brengt zonne-energie, batterijen en software samen in één compleet pakket. Zo kun je via een slimme mobiele app je eigen stroom opwekken, verbruiken en opslaan.

Enphase IQ8 Micro Omvormers

Wij werken bij voorkeur met Enphase IQ8 Micro Omvormers. Deze omvormers hebben een hoog vermogen, zijn klaar voor het Smart Grid en ontworpen voor de nieuwste generatie, hoog rendement, PV-modules. |De IQ8 Micro Omvormer heeft de hoogste energieproductie en betrouwbaarheid in de industrie en dankzij de Rapid Shutdown functionaliteit voldoet hij aan de strengste veiligheidsnormen.

Omvormers van Veld Solar

Naast Enphase werken wij veelal met de merken Huawei, SMA, Solar Edge en Goodwe, de meest innovatieve producenten op het gebied van omvormers van dit moment.